maandag, december 13, 2010

Saludo do outro lado da tejo!

Castillo dos Mouros (Sintra)
Aha, daar ben je weer! Waar ben je nu? Wat is er sinds Lissabon gebeurt?
Nu ben ik in zo´n 30 km van Lissabon, aan de overkant van de rivier de Taag. Maar vanaf Lissabon naar Sintra gelopen dat zo´n 30 kms naar de kust toe ligt.

Sintra? Waarom? het ligt niet echt zuidelijker, wat maakt het zo speciaal dat je er heen bent gegaan?
Het is door de eeuwen heen een populaire plek geweest, en is het nog steeds. Het staat op de ´World heritage list´ van de UNESCO, wat zoveel betekent dat er niet zomaar gebouwd mag worden, dat wat er nu staat intact moet blijven + beschermd is. Moeilijk te zeggen wat het zo speciaal maakt, misschien moet je er gewoon heen om het te ervaren.

Het barst in ieder geval van de musea, de paleizen en er is een enorm moors fort op de berg, extreem vet. T´is wel een rot end naar boven, maar dan heb je ook wel wat! Helaas was het mistig toen ik naar boven sjouwde (ik zag geen drol) maar ik heb me laten vertellen dat het uitzicht spectaculair moet zijn: 360 graden!
ik moet dus weer in de zomer terugkomen haha
Palacio Nacional (Sintra). die 2 kegels zijn het logo van Sintra!
 fonte, Sintra

kunst, Sintra

kastanjeboer, Sintra

Quinta da Regaleira (Sintra)

Mooie foto´s! Ik zie ook een protserig paleisje (foto hierboven), wat is dat precies? Van een of andere kapitalist?
Precies! De ´Quinta da Regaleira ´, een soort buiten van een braziliaan (hij heette Regaleira) die in de 19e eeuw naar Sintra is geemigreerd. Naast dat ´protserige paleisje´ ook een ´protserig kapelletje´!.

En.... een waanzinnige tuin! Met kunstgrotten, tunnels, fonteinen, vijvers, standbeelden van goden, een 27 meter diepe schacht die de verbinding tussen de aarde en het licht symboliseert, 2 draken die de ´hoeders van de duisternis´ zijn, en zo heeft elk object een occulte betekenis.

Manini was de architect van al dat moois, én een multitalent: álles heeft hij ontworpen, het huis, de meubels, de ´azulejos´, de tuin (allemaal verschillende bomen zijn aangepland), lantaarnpalen, de wandschilderingen, en alles met enorm veel detail. Hij heeft zich laten inspireren door de tempeliers (het tempelierskruis komt steeds terug), en de ´estilo Manuelin ´, de stijl van bouwen die onder Dom (koning) Manuel I (XVe eeuw) populair was, en die met name terug te zien is in de tempeliersburcht van Tómar.

capilla, Quinta da Regaleira (Sintra)

capilla tempelierskruis + de wereld, Quinta da Regaleira (Sintra)

vidrio, Quinta da Regaleira (Sintra)

grot, Quinta da Regaleira (Sintra)

Quinta da Regaleira (Sintra). De façade is ´estilo Manuelin´

Quinta da Regaleira (Sintra)

Quinta da Regaleira (Sintra)

azulejo,Quinta da Regaleira (Sintra)

cruz dos templarios, Quinta da Regaleira (Sintra)

azulejos, Quinta da Regaleira (Sintra)

 Quinta da Regaleira (Sintra)

Quinta da Regaleira (Sintra)

schacht, Quinta da Regaleira (Sintra)

Aha! je was daar dus wel even zoet. Maar heb je naast die ´Quinta´ nog wat anders in Sintra gezien?
Ja, die moorse burcht dus. Helaas heeft in de 18e eeuw een aardbeving Lissabon en omstreken hard getroffen zodat er veel verloren is gegaan. Wat nu te zien is is eigenlijk na die tijd weer gerestaureerd. Je hebt ook nog het ´Pena´ paleis, waar de konkinklijke familie in heeft gewoond, waanzinnig groot, en het vertoond veel gelijkenissen met dat disney paleis in Beieren dat door die geestezieke koning is gebouwd.

Ook wel interessant is dat Sintra velen heeft geïntrigeerd, veel schrijvers, zo ook bijvoorbeeld Lord Byron die in zijn  ´Garden of Eden´ over Sintra schrijft.

Castillo dos Mouros, Sintra

ik; Castillo dos Mouros, Sintra

Castillo dos Mouros, Sintra

Sintra

hostal ´nice way´,Sintra

Wat vond je zelf van Sintra?
De plek heeft wel wat, maar het is allemaal wel nogal door mensen gemaakt/ aangelegd, zowel de gebouwen als de natuur. Het ´Altzentrum´ bijvoorbeeld vraagt buitenaardse prijzen voor simpele dingen zoals een kopje koffie, nee, geef mij dan maar een ´barrio´ waar normale mensen wonen.

Wat ik wel intrigerend vond waren de moorse resten, de namen, de gebouwen. Maar verder....het meest moest ik nog aan Venezuela denken, die bergen,de natuur, maar daar is tenminste niet alles aangelegd..

Wegwezen van die verdoemde plek dus haha, waar ging de rit toen naar toe?
Naar Cabo da Roque dat het meest westelijke punt van Europa is! (en níet dus Finisterre in Galicië). Je krijgt een vet certificaat á 5 harde euri, en verder de groeten. Ik ben daarna de kust afgezakt, echt supermooi, naar ´praia do Guincho´, allemaal surferdudes, het was ook nog mooi weer ook, helaas te koud om te zwemmen!

caminho, Sintra- cabo da roque

caminho, Sintra- cabo da roque--Colares!

caminho, Sintra- cabo da roque

Vervolgens verder, naar Cascais, Estoril, en wederom naar Lisboa. Het pad ging pál naast de kust, heel mooi! Langs praia´s, veel surfista´s. Onderweg nog aangesproken door Jonas, een zweed die vanaf Stockholm was komen zeilen, en op weg was naar de canarische eilanden. En dat alles in z´n eentje! Hij had enorme omrande ogen vanwege slaapgebrek. Hij nodigde ons uit op zijn boot om koffie te drinken, heel cool! En een enorme vette boot!

Estrada cabo da roque!

Pena, palacio,Sintra

Ik bij Cabo da Roque (Er stond een wrede wind!)

faro, Cabo da Roque

Cabo da Roque

Cabo da Roque: ´Daar waar het land ophoud begint de zee´(Camões)

costa, despois Cabo da Roque

Praia do Guincho

Praia do Guincho

Praia do Guincho






Jonas uit Sverige!

Cascais

Cascais

oud plateau....(zo´n slordige paar miljoen jaar,Cascais)

antes Estoril
A costa, Cascais!

de schurkachtige-privé-fotograaf

A costa, Cascais

A costa, Cascais

surfistas! (Cascais)

fort

A Costa, Cascais

 Alle portugese gevallenen, Belém

Museo, Belém

Belém, Lisboa

 Belém, Lisboa

monumento dos descrubimentos, Belém, Lisboa

Ponte, Lisboa

jachthaven, Lisboa

een karveel! (Lisboa)

Lisboa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten