zaterdag, september 24, 2011

Saludo de ... Guinee Conacry!


Guinee

(version francaise en bas)

AH!. Je zit in Conacry! Waarom wordt het eigenlijk 'Guinee Conacry' genoemd?

Je hebt wel drie 'Guinée''s, Guinee-Bissau, dat ook wel 'Portugees Guinée' werd genoemd toen het nog een kolonie van Portugal was, (Frans) Guinée en Equatoriaal Guinée, vandaar het 'Guinée-Conacry'.

Als ik op de kaart kijk heb je een min of meer rechte weg naar beneden (zuidelijk) genomen, waar je wel een week over doet, hoe komt dat?. Begin je fysiek af te takelen?

Nou, het beginnetje vanaf Bissau moest ik eerst oostwaarts, min of meer om de rivier heen over een wel redelijk goede weg, dat moet ik toegeven. Daarna ging het van de asfaltweg af, over een 'piste-rural'. De grensovergang die ik namelijk pakte wordt nauwelijks gebruikt omdat m.n. in de regentijd het een vrijwel onbegaanbare weg wordt.

Over een waanzinnige rivier, waar je toch een vette waterkrachtcentrale kan bouwen zodat de volgende keer een eenvoudige tourist de ventilator de hele nacht aan kan doen!

diezelfde rivier (Guinée Bissau)

Ja, die regentijd. Je gaat net met de regentijd naar zo'n beetje de natste plek van west-afrika, waarom doe je dat?

Ach; zoals haast alles aan deze reis is nauwelijks iets geplanned. Aan het begin ervan kon ik niet bevroeden dat ik zover zou komen. Eigenlijk vind ik de regentijd hier wel meevallen. Overdag is het gruwelijk warm, en s'avonds gaan de hemelsluizen open, en niet zo zuinig ook; holy moses!. Zelfs diep in de avond blijft het enorm warm; het gaat dan hard waaien en dan barst het noodweer los, alsof iemand het licht aandoet haha.

de piste rural (Guinée Bissau)...

... dat tot paadje/ plas/ riviertje reduceert (Guinée B.)

En je tentje?. Trekt die dat natuurgeweld? Of drijf dat mee?

Nou, dankzij mijn belgische vrienden (diegrootentrek.blogspot.com) vraag ik tegen het einde van de dag aan de 'chef du quartier' van een dorpje of ik in een lokaal van het dorpsschooltje mag slapen. Dat is geen probleem, en dat heb ik steeds gedaan, vaak is er ook nog een pomp naast zodat ik water had; en me kon wassen. Ik vind het nogal ontluisterend om zo'n schooltje te zien, het is een enorm zwijnestal in de lokalen, en in die van afgelopen nacht zaten de gaten in het dak.

dorpje, Guinée B. - Boké (Guinée Conacry)


kamperen in een klaslokaal (voor Dabis, Guinée Conacry)



Wat is dat voor volk die Guinee'ers? vallen ze een beetje mee?

Het zijn heel vriendelijke mensen, als ik langs ze fiets groet iedereen me, in het begin groette ik ze ook iedere keer, maar op gegeven moment wordt het nogal vermoeiend. Ik vind het wel irritant dat ze de hele tijd 'Fo-te' (= blanke in het Susu) naar me roepen. Het zijn m.n. de volwassen vrouwen die dat ook doen, ik roep dan maar op hetzelfde schelle toontje 'Fore' (= 'zwarte' in Susu) en dan vallen ze ff stil want dat verwachten ze niet haha. Ook zeggen ze hier s'ochtends 'bon soir' tegen me wat aangeeft dat ze niet echt hebben opgelet tijdens de franse les.


Maar je wordt hier met rust gelaten, als ik in zo'n dorpsschooltje zit en er een troep nieuwsgierigen zit die die lieve blanke komt observeren en ik vraag na een tijdje netjes of ze willen opdonderen omdat ik rustig wil eten dan doen ze dat ook.

van delft naar Dabissss (Guinée)...

Je bent dus niet echt een gezelligheidsdier maar dat wisten we al haha. Hoe was de weg van Bissau naar Conacry eigenlijk?

Waanzinnig!. Het werd op een gegeven moment veldrijden in het kwadraaat!. De 'piste rural' reduceerde tot een paadje, door heuvel'achtig landschap, kuilen, bulten, modder, naar beneden roetsjen alwaar je een riviertje over moet, echt alles zat erin!.

Ik heb opgegeven bij te houden hoeveel militaire-/ douane-/ politieposten ik ben gepasseerd. Je moet je voorstellen dat je over een paadje crossed, op gegeven moment hangt er een rafelig touw over het pad, ernaast een wrakkig hutje waar 4 figuren in camouflage pakken op een bankje hangen (het is heet die dag). Paspoort laten zien, vaccinatiebewijs (wel drie keer gevraagd), en allemaal suffe vragen beantwoorden. Ach, ze zijn gewoon nieuwsgierig...

Chevreuille, Boké, Guinée Conacry


Op gegeven moment moest ik in een pirogue een behoorlijke rivier over, was nog spannend, met de fiets, bagage +  ik in een wrakkige kano, met een gosertje dat ging paddelen. Aan de overkant WEER een militaire post, deze keer wilde hij geld zien. Maar ik heb helemaal geen zin om daar in mee te gaan, je moet rustig blijven, laten zien dat tijd geen rol speelt, een gesprekje over voetbal wil het ijs ook wel eens breken (m.n. Wesley Sneijder doet het goed haha, echt iedereen kent em!) . En bij de volgende militaire post boden hartelijke soldaten me 'le the' aan.

Op een gegeven moment werd de 'weg' HEEL slecht, ik liep toen op blote voeten die fiets door diepe plassen te douwen en werd echt een beetje wanhopig. Gelukkig was er een dorpsschooltje waar ik mocht overnachten, en vlakbij een 'marigot' (een beekje/ riviertje) waar ik in ging liggen; herrlitsj!



Plus dat je de hele tijd ingehaald wordt door van die gasten op brommertjes (vaak drie tegelijk: de geconcentreerde piloot in het midden, schoonmoeder voorop, moeders-de-vrouw achterop + nog belangrijke spulletjes zoals bijvoorbeeld een zak meel vasthoudend) die je voorbij sjeezen of je tegemoetkomen en de hele tijd beep beep doen.




                                 kind met zelfgemaakt  speelgoed, Guinée Conacry

De dag erop moest ik een paar keer over / door een pad dat een rivier was geworden!. Ik had geen zin om steeds mijn bagage af te laden dus ben er maar gewoon met mijn hele hebben en houwen doorheen gecrossed. Interessant eigenlijk, want ik kon nog gewoon blijven trappen al begon aan het eind van de dag mijn ketting eigenaardig te knisperen.

AH!. De veel geprezen ketting! Hield die het nog uit?

Aarrrccchhhhh.......Hij brak WEER!. Ik was aangekomen bij Boké, de eerste serieuze stad eigenlijk waar de weg eindelijk weer een min of meer acceptabele asfaltweg werd. Ik zat in een soort hotel, de hele fiets schoongemaaakt, gesmeerd, en de dag erop breektie weer!. Onder een boom de ketting weer aan elkaar geknoopt, maar toen brak hij weer, om gek van te worden. Het is ook nog een enorm lastig klusje om een ketting weer aan elkaar te knopen (er mag geen vuil bij). Na alle zwakke schakels ook te hebben verwijderd heb ik de rest tot Conacry met superlicht verzet gefietst (ongeveer 200 kms). Heel irritant, maar ik ben er nu wel allah-akhbarrrr!.





en...... mijn fiets is weer helemaal tiptop!


Echt?. Hoe gaat zoiets in zo'n afrikaans land?

nou, ik probeerde eerst die versnellingscasettes er zelf eraf te draaien. Uiteraard lukte me dat niet. Vervolgens ben ik een goser die onder een auto lag om hulp gaan vragen, hij begon er met een hamer op te slaan, ik werd steeds nerveuzer. Op gegeven moment hadden ze de kogellader bereikt, ik zag toen de kogeltjes die er allemaal afvielen. Toen kreeg ik enge visioenen over eeuwig in Conacry blijven, reis moeten staken etc. tot....

...Ja?

...de mecaniciën ook in begon te zien dat dit te groot voor hem begon te worden. Hij verwees me dus door naar de fietsenmaker...

...die een schone modelwerkplaats had met de laatste technische snufjes! (en je in een schone blauwe overall met open armen ontving!)

... ik werd dus door een jongetje eerst door een krot, vervolgens een soort achterbuurt, vervolgens naast een modderplas met wat aangestampte aarde geleid wat de 'garage' bleek te zijn. Mijn nervositeit werd hierdoor nog niet echt weggenomen, maar ze verzekerden me dat ze het konden fixen. Hoe lang ik moest wachten? - ik verwachtte enkele dagen- bleek het 20 minuten te zijn!. EN....hij legde er gelijk een nieuwe ketting op, legde me uit hoe ik snel ZELF een ketting kon verwisselen EN hoe ik die casettes eraf kon krijgen - eraf tikken met een hamer.

een gelukkige afloop dus!

Dat kun je wel zeggen ja. Bovendien was het die dag een buitengewone productieve dag want ik heb een visum voor Nigeria!! In drie uur nog wel!! ongekend!! en dat voor 170.000 Franc Guinée (omgerekend ongeveer 17 euro).

le port, Conacry


netten boeten, le port, Guinée Conacry


plastic baai, Conacry

Achter die munt van hen zit ook nog een verhaal hé?

Het schijnt dat de president van dit mooie land, professor Condé, zo'n afkeer van Frankrijk en alles wat met Frankrijk te maken heeft alle banken verboden heeft CFA's te wisselen (CFA = de west afrikaanse munt die door een aantal west afrikaanse staten wordt gebruikt, zoals Senegal, Guinee-Bissau, Mali). De CFA is eigenlijk de munt van de franse common wealth, zeg maar de francophone landenclub vandaar.

Dus je moet de straat op en je inlaten met allerlei hustlers die die arme blanke met liefde een loer willen draaien?

De straat moet je op ja, maar het valt allemaal reuze mee. Vaak moet ik zelf zeggen wat de koers is, heel typisch. En zo'n wisselaar dringt er vaak zelf bij me op aan dat ik het nog eens natel. Nee, ik vind het sowieso een heel prettig volk, ze zijn aardig, behulpzaam en helemaal niet opdringerig.

Waar komt die afkeer van Frankrijk eigenlijk vandaan?

De Gaulle gaf alle vroegere franse west-afrikaanse koloniën in 1958 de keus: onmiddelijke onafhankelijkheid of een soort autonomie in een door Frankrijk geleide francophone federatie (uiteindelijk werden al die west afrikaanse staten in 1960 volledig onafhankelijk, dus veel maakte het niet uit). Touré, een toenmalige vakbondsleider, en belangrijkste leider, verkoos -zoals hij zelf zei- 'vrijheid in armoede boven welvaart in kettingen'. Gevolg: de Gaulle trok alles wat frans was weg: administratie; ambtenaren, bedrijven, kapitaal, alles, wat weer als gevolg had dat het land economisch volledig instortte.

Voor hulp wendde Touré zich tot de sovjet unie, en omarmde het socialisme een tijdje, maar uiteindelijk hebben ze dat losgelaten en het vrije markt principe aangenomen. Guinee is rijk aan grondstoffen (nr. 2 in de werreld voor wat betreft bauxiet reserves) maar haast niets wordt geëxploteerd. Met een levensverwachting van 45 jaar is het een arm land, al heeft iedereen wel te eten omdat het een agrarisch land is.

Heb je nog een beetje een indruk van de typische Guinee'se Cuisine gekregen?.

Wat ik gezien heb is dat ze 'riz avec sauce' eten, rijst met een pikant sausje en maniokwortel (een soort zoete aardappel). Niet echt om heel erg van onder de indruk te raken. Door de stadjes waardoor ik heenkar, en hier in Conacry heb je van die rijstbars waar je zo'n bord rijst kan eten. Het vult, maar is niet erg veelzijdig. Uiteraard heb je ook hier libanezen waar je swarma, falafel kan eten, maar daar betaal je vaak de (europese) hoofdprijs.

Maar at je zelf wel goed dan?

Ik heb het geheel benaderd zoals in de woestijn: de fiets tjokvol laden met eten en drinken omdat er tussen Bissau en Boké nauwelijks iets te krijgen was (al heb ik niet de indruk gekregen dat de mensen hier omkomen van de honger). Ik heb deze week op een soort dieet van stokbrood met vis, Fanta en heerlijcke nescafé geleefd. Niet echt een vetpot, maar het gaf genoeg energie haha.

Je bent dus heelhuids aangekomen. Waar logeer je nu en wat zijn je plannen?

Ik logeer bij de 'mission catholique'. Het is er wel ok, rustig, er is een mooie tuin, ruime kamer. Morgen ga ik het nigeriaanse consulaat lastigvallen want een visum voor dat land wil ik zo snel mogelijk regelen. Dan aan de fiets sleutelen, (versnellings-) casettes veranderen, nieuwe ketting erop die hopelijk deze keer wel past. Het lijkt me wel leerzaam om te leren hoe je dat doet. Mocht het mislukken dan zoek ik een mecaniciën op die het dan maar voor me moet doen.

Ik verheug me al op de tocht door de 'Fouta djalon', opper-guinée, een hoogland waardoor de weg naar Bamako, Mali gaat.

Listo papi tot el proximo dan maar weer!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(Version française)

AH!. Tu es à Conacry! Pourquoi est-il réellement appelé «Guinée Conacry» ?

Vous avez trois "Guinee', la Guinée-Bissau, également connu comme " la Guinée portugaise" a été appelé quand il a été une colonie du Portugalla Guinée français (la «Guinée-Conacry.) et la Guinée équatoriale.

Quand je regarde la carte tu as pris un chemin plus ou moins directement vers le bas (sud), contre lequel tu avais besoin de une semaine pour faire, pourquoi?. Tu as commencé degradé physiquement?

Bon, d'abord je suis allé au talon de Bissau depuis l'est, plus ou moins autour du fleuve était une bonne route, je dois l'admettre. Puis j'ai quitté la route asphaltée, sur une « piste rural
«. La route pour traverser la frontière était rarement utilisé surtout pendant la saison des pluies parceque ce route est presque impraticable.

Sur un fleuve immense, ou on pourra pourtant construire un centrale hydroélectrique ce que permettra une prochaine fois à un touriste-simple engager le ventilateur toute la nuit!


le même fleuve (Guinée Bissau)

Oui, la saison des pluies. Tu vas simplement pendent la saison des pluies au plus humide lieu de l'Afrique occidentale (Guinée, Liberia, Siera Leone), pourquoi tu fais ça??

Oh, comme presque tout sur ​​ce voyage est très peu planifiée. Au début de ce voyage je ne pouvais pas imaginer que je viendrai tellement loin. En fait je pense que la saison des pluies ici n' est pas tellement grâve. Mais pendant la journée il y a ce horrible chaleur. Pendent les soirées le ciel se ouvre, et pas un petit peu, holy moses!. Même tard la soirée reste très chaud, le vent commence briser et puis la tempête se déchaîne avec beaucoup de force.

le piste rural (Guinée Bissau)...

... qui réduit au chemin ouis envers un lac / rivière  (Guinée B.)

Et ta tente?. Cela attire les forces de la nature?

Eh bien, grâce à mes amis belges (diegrootentrek.blogspot.com) qui m'ont donné l'idée je demande à la fin de la journée au  »Chef» d'un village si je peux dormir dans l'école élementaire du village. Pas de problème, comme je l'ai toujours fait, souvent il y a une fourrage à côté ou de l'eau sorte que j'utilise pour boire et pour me laver. Je trouve assez choquant de voir une telle petite école, c'est une porcherie énorme dans les locaux, et de la nuit dernière il y avait des trous dans le toit.

village, Guinée B. - Boké (Guinée Conacry)


faire du camping dans  un local (avant Dabis, Guinée Conacry)


Quel types des gens sont les Guinées? Est-ce que ils sont sympas?

Ce sont des gens très sympathiques, quand je passe entre eux chaque vélo/ mobylette me salude. Au début, j'ai saludé aussi à chaque fois, mais à un certain point, c'est assez fatigant. Je trouve cela gênant qu'ils me appèlent tout le temps "Fotè '(= 'blanc' dans le Susu). Ce sont surtout les femmes adultes qui font ça, mais je les appelle avec la même voix aiguë "Forè" (= "noir" dans les Susu), puis se taisent parce que ils ne s'attendent pas un réponse comme ça haha. Aussi, ce matin, les gents disent «bonsoir» pendent le matin indiquant qu'ils n'ont pas fait attention en classe de français.

(Table 1: les mots différents pour 'blanc' et ce que il faut répondre dans des pays comme le Sénégal, le Gambie, GB et GC)

Mais ici, on te laisse seul, qand je suis assis dans une école de village et une troupe de curieux qui vont regarder au blanc- sympathique (c'est moi :)) et après un moment je demande gentiment si ils veulent aller d'ici, car je veux manger tranquillement, ils le font.

... de Delft à Dabissss (Guinée)...

Tu n'es pas vraiment une personne social, mais nous savions ça déjà haha. Comment était la route de Guinée- Bissau jusqu'à Guinée-Conacry de toute façon?

Superfou!. Il était à un point trés dificile!. La "piste rurale" réduite à une voie à travers des paysages montagneuses, des nids de poule, des bosses, de la boue...Je devais descendre, traverser une rivière... tout était en elle (la route)!.

J'ai arrêter compter les postes des militaires / douanes / police que j'ai passé. Vous devez imaginez que vous avez traversé un chemin. Dans un moment il y a une corde effilochée à travers du chemin, à côté du chemin une cabane vieille où il y a 4 types en tenue de camouflage accroché sur un banc (il faisait chaud ce jour-là).


 "...Passeport!", une preuve de vaccination (trois fois demandé), et surtout des questions idiots. Oh, ils sont juste curieux ...

Chevreuille, Boké, Guinée Conacry

A un moment je devais traversé une rivière en pirogue. C'est toujours excitant: le vélo, les bagages + moi dans un canot avec un garçon avec un pagaie. à l'autre côté du fleuve de nouveau un poste militaire, cette fois il a voulu voir de l'argent. Mais je ne veux pas de venir là-dedans, il faut rester calme, montrer que le temps n'est pas important, une conversation sur le football pour briser la glace, parfois (surtout Wesley Sneijder se porte bien haha, mais tout le monde le connais !). Et chez le prochain post militaire les soldats m'ont offert 'le '!.

A un moment, la 'route'
devenait vraiment mauvais, je marchais avec les pieds nus dans les flaques profondes  avec le vélo dans mes mains et j'ai vraiment été un peu désespéré. Heureusement il y avait une école de village où je pouvais rester et à proximité d'un «Marigot» (un ruisseau / rivière) où je pouvais me baigner; herrlitsj!


En plus tous les temps j'ai été dépassés par les types sur ces mobylettes (souvent trois à la fois: le pilote concentré en moyenne, la mère devant, la soeur-retour + des choses importantes comme un sac de farine), faisant tous les temps 'bip bip'.




                                 enfant avec une jouette, Guinée Conacry

Le lendemain, j'ai dû une couple de fois aller par un chemin qui était devenu une rivière!. Je ne voulais pas quitter mes bagages tout le temps afin j'ai traversé ces petits fleuves avec tout le bagage. Vraiment intéressant, parce que j'aurais pu simplement continuer à pédaler dans l'eau. A la fin de la journée ma chaîne a commencé à crépiter.

AH!. Le chain fameux! Est-ce qu'il était encore dans un bien état?


Il a brisé Aarrrccchhhhh ....... ENCORE!. J'étais arrivé à Boké, la première grande ville en fait, là où la route, enfin plus ou moins a été pavée
acceptable. J'étais dans une sorte d'hôtel, j'avais lavé le vélo complet, lubrifié, et le chaîne a brisé de nouveau!. Sous un arbre, j'ai attaché la chaîne à nouveau ensemble, mais quand il a brisé le dos à l'exaspérante. C'est également une tâche très difficile pour attacher une chaîne de nouveau. Après que tous les maillons faibles ont également été enlevé le reste jusqu'à Conacry j'ai fait super- doucement (environ 200 km). Très ennuyeux, mais je suis maintenant arrivé, Allah-akhbarrrr.




et ...... mon vélo est de retour tiptop!

Vraiment?. Comment quelque chose comme cela marche dans un pays d'Afrique du Ouest?

Eh bien, j'ai d'abord essayé moi-même changer les cassettes-de-changer-de-vitesse. Bien sûr, je ne pouvais pas le changer. Puis un mec sous une voiture m'a aidé, il a commencé avec un marteau, je suis devenu de plus en plus nerveux. A un moment, ils avaient atteint le chargeur à billes, j'ai vu les petits boules et ils ont tous tombé. Puis j'ai eu des visions effrayantes de
rester à Conacry éternellement o même arrêter mon voyage épique, mais....

... Oui?

... Le mécanicien a également commencé à voir que ce travail était trop grand pour lui. Alors il m'a envoyé au mécanicien de vélo ...

... Qui avait un atelier excepcionelle propre avec la dernière technologie! (Et vous a souhaité le bienvenue
avec les bras ouverts et vêtu dans une combinaison propre bleue !)

... J'ai donc été guié par un garçon d'abord à travers un bidonville, puis une sorte de bidonville, puis à côté d'une flaque de boue avec un peu de terre battue qui était le garage. Ma nervosité était donc pas vraiment enlevé, mais ils m'ont assuré qu'ils pourraient le réparer. Combien de temps dois-je attendre? - Je m'attendais à quelques jours, mais c'était 20 minutes!. ET .... il a mis une nouvelle chaîne qui est juste, le mecaniciën m'a expliqué comment on pêut changer vite une chaîne et comment je pourrais changer les cassettes une prochaine fois: - avec un marteau :).

Donc, une fin heureuse!

 
On pourrait dire oui. Par ailleurs, il a été ce jour-là une journée productive extraordinaire parce que j'ai un visa pour le Nigéria! Seulement dans trois heures ! Sans précédent! Et seulement pour un prix de 170 000 Franc-Guinée (converti environ 17 euros).


le port, Conacry


filets des amendes, le port, Guinée Conacry


le baie de plastic, Conacry

Derrière leur monnaie il y a aussi une histoire, hein?
 
Il semble que le président de ce beau pays, le professeur Condé,a une telle haine de la France et tout à voir avec la France que il a interdit toutes les banques d'échanger des CFA (= l'Afrique de l'Ouest CFA la monnaie par un certain nombre des Etats d'Afrique est utilisé comme le Sénégal, la Guinée-Bissau, Mali). Le CFA est vraiment la devise de la richesse française commune, par exemple le club des pays francophones là-bas.


Donc, tu dois chercher les changeurs de monnaie dans la rue et toi t'engager avec tous ces arnaqueurs qui veulent voler des pauvres blancs avec beaucoup d'amour ...

 
La rue devrait être oui, mais c'est pas tout mauvais. Souvent, je dois dire eux-mêmes qu'est-ce que c'est  le course-de-change, très typique. Et ce sont souvent les changeurs-de-monnaie qui insiste que je conte bien ce que ils m'ont donnée ce sont des gens très gentils, serviables et pas trop insistant.


D'où vient cette haine proviennent de la France?

 
De Gaulle a donné toutes les anciennes colonies françaises d'Afrique de l'Ouest en 1958 le choix entre l'indépendance immédiate ou une sorte d'autonomie en France dirigés par la fédération francophone (éventuellement étaient tous ces Etats ouest-africains en 1960, totalement indépendante, tant n'a pas d'importance). Touré, un ancien dirigeant syndical, et principal leader, élu, comme il dit lui-même, «la liberté dans la pauvreté sur la richesse dans les chaînes." Résultat: de Gaulle a retiré tout ce français était parti, responsables de l'administration, des entreprises, des capitaux, tout ce qui encore une fois parce que ce pays avait l'effondrement économique complet.


Pour de l'aide il se tourna vers l'Union soviétique, et embrassé le socialisme pendant un certain temps, mais finalement ils ont sorti et le principe du marché libre a été adoptée. La Guinée est riche en matières premières (n ° 2 en termes de réserves de bauxite), mais presque rien, c'est que vous-exploteerd. Avec une espérance de vie de 45 ans est un pays pauvre, même si tout le monde a à manger, car il est un pays agricole.


Avez-vous
reçu une idée de la cuisine typique de Guinee?. 

Ce que j'ai vu, c'est qu'on mange «riz avec sauce« : riz avec une sauce épicée et la racine de manioc (un type de patate douce). Pas vraiment très impressionné au toucher. Il y a des bars-des-riz dans les villes que je traverse, ici à Conacry se trouve en plus la swarma libanaise,le  falafel, mais souvent vous payez le prix (européenne).

Mais est-ce que tu manges bien alors?

 
Je me suis approché l'ensemble comme dans le désert: le  vélo chargé avec de la nourriture et la boisson parce que, entre Bissau et Boké avait à peine n'importe quoi pour obtenir (si je n'ai pas eu l'impression que les gens ici sont affamés). J'ai
vécu cette semaine sur un régime alimentaire des espèces du pain et du poisson, Fanta et nescafé-délicieux . Pas vraiment un pot de graisse, mais il a donné assez d'énergie haha.

Donc, tu es arrivé dans un pièce. Où tu restes maintenant et quels sont tes nouveaux projets?

 
Je reste à la
«mission catholique«. C'est ok, le calme, il y a un beau jardin, une chambre spacieuse. Demain, je vais harceler le consulat du Nigeria pour un visa pour ce pays que je veux régler le plus rapidement possible. Ensuite, le bricolage de vélo, bandes de changement (engrenage), mettre une nouvelle chaîne sur elle, qui nous l'espérons cette fois-ci s'inscrit. Je pense qu'il serait instructif d'apprendre comment le faire. Si elle échoue, puis-je trouver un mécanicien qui elle, mais pour moi de faire.
Je suis impatient de le voyage à travers le fouta Djalon, un paysage montagneux qui ouvre la voie à Bamako, le Mali.


Listo papi, hasta la proxima!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten